top of page

ANDREAS & ÅSA'S BRÖLLOP - CEREMONIN

Solitärring

Här finner du information om själva cermonin och lite kort om Ljusnarsbergs kyrka.

Ceremonin

Ceremonin äger rum den 12 Juli klockan 15:00 i Ljusnarsbergs kyrka som ligger i den förre detta gruvorten Kopparberg ungefär en timmes färdväg norr om Örebro. Till byn går det dagliga tåg för er som inte vill eller har möjlighet att köra med egen bil. Skulle så vara fallet och man inte känner för att promenera de 2 km upp för backen till kyrkan, så kommer vi självfallet ordna så det kommer en bil och hämtar er.​ Vi önskar förstås att alla gäster i möjligaste mån ska vara på plats i god tid då vi har en fullspäckad dag utöver vår fina tid i kyrkan.

​

I kyrkan kommer ni sedan bli fördelade till respektive sida och bänkar. Och då vi gärna vill att alla kommer så långt fram som möjligt kommer ni att bli jämt fördelande. Var inte blyga - ni är alla våra vänner och förtjänar så bra platser som möjligt. 

​

Nedan kommer under mer detaljerad information vartefter som vi har mer att ge. Uppdateringar kommer även på sociala medier, men eftersom inte alla har tillgång till det, eller att algoritmerna inte alltid uppdaterar korrekt anser vi det viktigt att man själv går in och kollar på sidan. Hänvisning till uppdateringar kommer synas på första sidan med direkt länk till rätt sida.

56696_8801546.jpg

Ljusnarsbergs kyrka

Ljusnarsbergs kyrka firar 2025 390-år. Den ursprungliga kyrkan var liten och fyrkantig och saknade vid invigningen både golv och dörrar. Dagens utseende har kyrkan fått genom bland annat ett äventyrligt byggprojekt i slutet av 1600-talet och en genomgripande restaurering i slutet av 1800-talet.

​

 

Kyrkan utvidgas

Mot slutet av 1600-talet hade befolkningen växt till drygt 2000 personer och kyrkan var för liten. Dåvarande kyrkoherden Simon Bjurbäck genomförde då det äventyrliga projektet med att utvidga kyrkan genom att såga den mitt itu. Kordelen flyttades österut och däremellan infogades ett tvärskepp. Det sägs att Bjurbäck ledde arbetet sittandes på en häst beredd att fly om projektet skulle ha misslyckats och kyrkan störtat samman. Nu gick det hela bra och vi fick den korskyrka som är idag, visserligen sned och vind. Kyrkan blev nästan fyra gånger större än tidigare, fasaden rödfärgades och taket tjärströks.

​

Restaurering 1891-1892

Under slutet av 1700-talet genomgick kyrkan en större reparation då bl a fler fönster togs upp och kyrkorummet målades i en blågrön marmorimitation. Under de kommande hundra åren förföll kyrkan då underhållet försakades. Åren 1891-1892 genomfördes en nödvändig restaurering som starkt påverkades av nationalromantiska drag. Hela interiören byttes ut, golvet lades om, ny altartavla, ny altarring, nya öppna bänkar och nya läktarbarriärer byggdes. Interiören i övrigt fick sin prägel av de tunt oljelaserade furuytorna  och innertakets målade blomsterslingor  utförda efter arkitekt Agi Lindegrens anvisningar. 1975 planerades en ny omfattande restaurering som aldrig blev genomförd så kyrkan som den står i dag är anmärkningsvärt oförändrad sen 1892.

Ljusnarsbergs pastorat, Kopparberg, bildades genom utbrytning ur Lindes pastorat. Allhelgonahelgen 1635 invigdes kyrkan, som då kallades Allhelgonakyrkan, av prosten Petrus Drivius från Arboga. Jämfört med hur kyrkan ser ut idag var den då i det närmaste kvadratisk med ett tresidigt kor. Till invigningen fanns grund, väggar och tak men golv, bänkar, dörrar och predikstol saknades. Byggnaden kunde i allafall användas som kyrka för att fira gudstjänst i. Kyrkbygget fortskred så sakteliga och kyrkan försågs med golv och bänkar och utvändigt kläddes den med spån. Först år 1678 var exteriören färdig med väggar och tak tjärstrukna. 1673 fick kyrkan den predikstol som fortfarande står kvar. Predikstolen tillverkades i Lindesberg på Lindemästaren Lars Stångelsons verkstad. 

​

Klockstapeln

Stockarna i klockstapeln är de ursprungliga från 1640, då den uppfördes. Klockstapeln har tre klockor som ursprungligen gjöts på 1600-talet men samtliga är omgjutna år 1738 av klockgjutare Isaac Rockman från Sala. Storklockan väger 1.300 kg, mellanklockan 900 kg och lillklockan väger 470 kg.  Storklockan skänktes av drottning Kristina 1637.

​

Text från svenskakyrkan.se

bottom of page